Sunday, September 26, 2004

Tidningsmannen 1

I boken "Kristianstadsbladet 1856-1976" finns en del information om Anders Ljunggren, felaktigt kallad både Anton och Axel Ljunggren.
Det heter bland annat att AL kom från ett anspråkslöst hem och att han arbetade som snickarelärling i sin ungdom. Hans håg stod dock till böckerna och han reste så småningom till Lund där han avlade folkskollärarexamen på jämförelsevis kort tid.
Jag undrar vem som betalade hans uppehälle under studietiden. Isak Ljunggren? Finns matriklar och annat material från studietiden bevarade och var? Måste kollas.
Som lärare arbetade han i Jämshög och Svensköp. Det måste ha varit under tiden i Svensköp som han träffade Elna, morfars mor.
AL var flitig medarbetare i Kristianstadsbladet, dels som notislämnare, dels med poem.
1874 köpte AL tillsammans med boktryckare Johan Larsson från Emmislöv tidningen. Fråga: Var fick AL pengarna ifrån? Finns överlåtelsehandlingarna bevarade?
AL och JL samarbetade sedan i över 40 år. AL sålde sin del 1918. Då var han 78 år. Köpare var Sven J Olofson, som varit redaktionssekreterare på tidningen sedan 1898. Fråga: Finns överlåtelsehandlingarna bevarade?
AL ledde det redaktionella arbetet i 44 år. Han var liberal och stred för demokratiska idéer, heter det i boken.
AL skrev också uddiga kåserier och reseskildringar från en stor del av Europas länder, som han genomkorsade under sommarens ferier. Man borde läsa skildringarna för att se vart han reste. Hos mormor fanns en del böcker om upptäcktsresor som ska ha tillhört morfar. Var han med på AL:s utlandsresor och fick ett intresse för resande grundlagt?
Under fyra månader medarbetade Hjalmar Söderberg i Kristianstadsbladet. Han beskrev i ett brev AL så här: betydligt hypokondrisk, i sitt sätt hygglig, nästan undfallande men utan polityr. Han är en ståtlig och vacker gubbe - det är sant, han är bara 51 år men han ser ut som 61 - men utan överklassmärke. Han skriver inte utan stil. Han är allmänt hatad, både i redaktionen och tryckeriet av orsaker, som jag ännu inte har lyckats fullt uppfatta. Allmännast anföras snålhet. Han har inga vänner, inte ens något umgänge."
Anders Ljungberg

0 Comments:

Post a Comment

<< Home